Skolstart!

Så var sommarlovet redan slut. Sommaren har försvunnit allt för fort. Som tur är har vi en solig vecka i Turkiet att se fram emot. 15 Sept bär det av till Alanya hela storfamiljen. Hoppas att det blir en mysig tripp. Igår var vi och ansökte om pass till båda barnen. Lite 'missflyt' att båda behövde förnyas samtidigt . . . Casper var lite spänd när vi skulle gå in på polisstationen; -Jag vågar nog inte gå in..., sa han *sötnos* De fastnade på fotona iaf och Cornelia fick tom skriva under sitt själv.

Nu skulle ju detta handla om veckans skolstart. Casper började i 0:an som det kallas här. Cornelia började i 2:a klass och fick inte sällskap dit tyvärr eftersom båda började på samma klockslag. Men det var flera till i klassen som fixade skolstarten själva. Caspers upprop avlöpte väl, de fick tala om hela sitt namn och så berättade Kerstin en saga om Guldlock & de tre björnarna. Sedan delades det ut pennor och de fick hitta & färglägga sina bokstäver. Både Casper & Cornelia var nöjda med dagen. På eftermiddagen firade vi med räkmacka (pannkakor för pannkaksmannen) på café.
casper hälsas välkommen
Casper hälsas välkommen efter uppställning utanför av IngaLena. Varje morgon när det ringer in kl 8.20 ställer de upp utanför och hälsar på fröken på vägen in.
casper &cornelia börjar skolan

Fint morgonljus! Casper gjorde konstiga ansiktsuttryck på nästan alla bilder... Borde redigera ihop ett, men detta för duga just nu. Han är svår att fånga på bild, stora förskoleklass killen. Cornelia poserar alltid villigt och får vänta på att mamma skall få ett foto där även brorsan ser naturlig ut. *s*

Liseberg!

Idag har vi haft kul på Liseberg, en överaskning som syntes vara ett infall från mammas sida. Snarare hade jag gått och tvekat i några dagar över när eller om vi skulle ta en tur dit. Denna lördagen kändes det som om vädret skulle bli OK och med Göteborgkalaset igång kanske det inte var överbefolkat heller.... Vi hade jättetur med vädret, det såg ut som om det skulle komma någon skur men den höll sig borta =o)!! Jag hade fått lite biljetter av en jobbarkompis, så vi körde med löskuponger och sedan spelades det en del på chokladhjul också....
liseberg2
Slänggungan var kul!! Oj vad den stiger sade Casper, han tyckte att de flög högt över marken.
liseberg3
De här båtarna går FORT för de som inte testat... Vissa börjar må illa efter några omgångar, så de fick åka själva vilket funkade jättebra i år. Det blev 3 omgångar totalt med småbåtar.
Vi åkte Sagoslottet tillsammans alla 3 och ville eg åka Lisebergsbanan men vi hade för mycket väskor/paraplyer & framförallt en kamera som man inte ville släppa ur sikte, så vi fick stå över den.
liseberg1
Det blev Jukebox istället, kalaskul!! Lång kö bara, annars hade det blivit fler varv med de snygga bilarna. Cornelia var extra nöjd med färgen... de kom in sist av alla och tänk, en rosa var kvar!! De åkte massor andra attraktioner också, listan blir lång så vi skippar den.
vinnarbild
Och så var det det där med chokladhjulen... Ett gift som mamma har svårt att motstå.
Inte chokladen då, utan själva 'gamblingen' *s* Skörden blev ju ganska massiv, chokerande nog.
Min favorit är ju Toblerone, där gjorde vi storförlust och kammade noll. Annars fick vi med oss Plopp, Mjölkchoklad & Schweizernöt, chokladhjärtanask, Center & så Kexchoklad. Alla var nöjda. Cornelia är turgumman som spelade hem de flesta vinsterna på nr3. Vi andra lyckades iaf med några också för rättvisans skull *phu*

Brödbak!

Idag regnar det igen, men vi är nöjda med veckan som bjudit på mycket sol & bad.
Passade på att baka lite bröd eftersom barnen gillar mammas bröd bättre än 'köpebröd'.
Min egen mamms ville ha ett exakt recept på detta bröd. . . Jag brukar höfta i lite av varje och det blir sällan precis likadant, jag har grymt svårt att följa ett recept slaviskt. *säkert något traumatiskt ifrån det förflutna som spökar. . hahaha*  Dagens variant av mitt långpannebröd blev såhär (inte halverat ännu);
Mill@ns långpannebröd
24 rutor= 48 mackor
5 dl  Havregryn (ev fiberberikade)
5 dl vatten
Kokas i micron i 4 min. Späd sedan med
1 liter kallt vatten (till 37gradigt spad)
½ dl olja
2 pkt jäst
1 msk salt
Blanda så att jästen löser sig
1½ dl linfrön  (kanske borde varit 1 dl...)
1½ dl vetegroddar
5 dl rågsikt
1 kg Dinkelmjöl (tog siktat idag men använder även fullkorn ibland)
Degen ser nu ut att vara mättad utan att vara stabbig.
Kör i assitenten i 3 min. Låt jäsa ca 30 min.

Dela upp degen (som är ganska kletig) på 2 långpannor och tryck ut med mjölade händer till full storlek.
Jag brukar skära rutor med mjölad 'rulle' redan nu, 12 rutor brukar det bli nu när de äter lite större mackor.
Låt jäsa ytterligare 30-40 min, stansa sedan med gaffel och grädda i 200 grader i ca 15-20 min.
(Idag var det varmluft och ca 160 grader). Låt svalna under duk och dela varje ruta ytterligare en gång på hälften.
Ser nu att jag lyckats få med många sorters grödor; havre, råg, vete och dinkel samt linfrön. Det måste man ju vara nöjd med, bonddotter som man är ;o).
Nästa gång skall jag prova att ha i 4 dl rivna morötter (idén är snodd från ett morotsbröd jag såg igår....)
Kör igång assistenterna nu ,vänner!

Strandbilder

krabbfiske
OK, slappt att inte räta upp horisonten, men det är ju semester ;o)
Det är inte många dagar vi har haft på stranden denna usla, regniga sommar som har passerat såå snabbt. I fredags var vi på Kåkenäs ett par timmar iaf. Det blåste, men vi hittade en läig plats som bas och barnen lekte som vanligt med krabborna & bland stock & sten. Ingen ville bada för vinden svalkade tillräckligt *s*.
Casper har hittat en liten grop ibland stenarna som han kallar sin grotta. Han backar ner som en krabba och är hur nöjd som helst över sitt fynd. Han har såklart också hittat stora pinnar, bla en stor stör att kasta i vattnet och låta vågorna bära den tillbaka till honom.  Stenar är också populära kastobjekt. . . .Nedan syns han i 'sin' grotta.
Casper på stranden
Cornelia har varit den som varit modigast att bada de andra dagarna vi varit iväg till havet.
Hon gillar att simma en sväng och plaska runt, det har inte blivit några långvariga besök i plurret pga temperaturen. Hon har hjälpt Casper att kasta pinnar i havet också, annars har hon legat på filten och solat, poserat för mamma som envist vill fotografera hela tiden och letat fina stenar eller musslor till krabbfisket.
Några dagar har vi haft med en kompis till havet och då är det större chans att mamma kan få läsa ett kapitel i poketboken som alltid är med.
cornelia på stranden